Kapat !
Masal – Destan – Mesnevi – Roman – Hikayenin ortaya çıkış dönemleri | Sevgiadası
Ana Sayfa » Edebiyat Soruları

Masal – Destan – Mesnevi – Roman – Hikayenin ortaya çıkış dönemleri

19 Ağustos 2008 10 Comments
Bunu Paylas

Masal ve destanlar sözlü edebiyat geleneğimize ait ürünlerdir. Yani henüz yazı kullanmadan önce ortaya çıkmışlardır. Günümüze ağızdan ağıza söylenerek, dilden dile aktarılarak gelmiştir.
Halk hikayelerine ilk örnek Dede Korkut hikayeleri olarak bilinir. Bu hikayeleri incelediğimizde 15.yy Anadolu Türkçesi kullanıldığı görülür. Yani Oğuzlar zamanıdır. O zaman diyebiliriz ki halk hikayeleri de destan ve masal gibi yazıdan önce ortaya çıkmış fakat başarılı bir şekilde yazıya aktarılmışlardır.
Mesnevi, nazım biçimi olarak İran edebiyatının malıdır. Arap ve Türk edebiyatına İranlılardan geçmiştir. Türk edebiyatında mesnevi, divan edebiyatı nazım türlerindendir. Türk edebiyatına girişi 11. yüzyılda Yusuf Has Hacib’in Kutadgu Bilig adlı yapıtıyla başlar.
Roman ve hikaye Tanzimat döneminde edebiyatımıza girmiştir. Batılılaşma döneminin etkisiyle, batı edebiyatlarının mahsulü olan bu türler de edebiyatımıza girmiştir.

Ders kitabımızdaki bu sorunun asıl amacı, bizlere edebi geleneklerimizi ve geleneklerin ürünleri kavratmaktır. Özetle şunu diyebiliriz; masal, destan gibi ürünler sözlü edebiyat geleneğine; mesnevi divan edebiyatı geleneğine; roman, hikaye gibi ürünler de Tanzimat dönemi Türk edebiyatı geleneğine ait anlamaya bağlı olay yazılarıdır.

Popularity: 53% [?]

Benzer Yazılar

10 Comments »

  • aslı said:

    thx yaa çook yardımcı oldun:)

  • gerek yok said:

    tşk….:)

  • SuSarak ÖzLüyOrum said:

    aLLah yardimCiniz oLSun=D

  • duygu said:

    birazcık yardımcı oldunuz

  • duygu said:

    daha detaylı olmasını beklerdim ama yine de tşk

  • semra said:

    guzel giris yapılmıs. ama sadece lisedeki kardesimin odevine yetti. yinede tsk

  • özlem said:

    çok teşk ederim yardımcı oldugunuz için

  • azrail said:

    hiç açıklayacı olmamış hoca bunu ne yapsın teşekkür ederim malesef yardımcı olamadınız

  • batuhan said:

    teşekürrler edebiyat ödevi araştırmasından kurtuldum

  • ARDA06 said:

    bence yeterince acık ve net olmuş ellerine saglık onur eger daha ayrıntılısı varsa hocalar bulsun

Cevap Yaz!

You must be logged in to post a comment.