• Portal •  •Araştır(YENİ)  •  •Radyo  •  •Sohbet  • Pano Kılavuzu •  Albüm  •  Arama  •  Site Yönetimi  •  Üye Listesi  •  İstatistik  •  Seçenekler Gruplar
Hesap Aç  •  Hesabınız  •  Kişisel İletiler  •  Oturum Aç
Takvim 

Google

Sonraki başlık »
« Önceki başlık

Yeni Başlık GönderBu başlık kilitlenmiştir; cevap yazamaz, mesajları değiştiremezsiniz « Önceki başlıkArkadaşına Haber VerBu konuya bakan kullanıcıları listeleDosya olarak kaydetPrintable versionKişisel İletilerSonraki başlık »
Yazar İleti
Pamuk Prenses
Eğitimci
Eğitimci

turkey.gif
İletiTarih: Sal 06 Mar, 2007 16:23  İleti konusu:  Anadolu Liseleri 5 yıl oluyor... Alıntıyla Cevap GönderSayfa SonuBaşa dön

Anadolu liselerinde hazırlık sınıfını kaldıran, öğrenim süresini de 4 yıla çıkaran Milli Eğitim Bakanlığı, veli ve öğrencilerden gelen yoğun istek üzerine yeni bir karar aldı.

Bakanlık, koşulları uygun olan Anadolu liselerinde yeniden hazırlık sınıfı açılmasına onay verecek, böylece öğrenim süresi de hazırlık sınıfıyla birlikte 5 yıla çıkarılacak.

Milli Eğitim Bakanlığı, Anadolu liseleri ile “süper lise” olarak bilinen bazı derslerin yabancı dille okuduğu süper liselerde “hazırlık sınıfı”nı kapatmış, öğrenim süresini de 4 yıla çıkarmıştı. “Süper liseler”in de tabelası değiştirilip adına “Anadolu Lisesi” denilmişti. Bugün Anadolu lisesi statüsündeki okul sayısı 796’a çıkarılmış durumda. İsim değiştirmekle sorunların çözülemediği ortaya çıkıyor, gerekli alt yapı oluşturulmadan liselerin açılması da kalite sorunu yaşanmasına neden oluyor.

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü’ne başvuran okul yönetimi, okul aile birliği, velilerin sayısı hiç de az değil. Onların istekleri “okulumuzda eskiden olduğu gibi yine hazırlık sınıfı olsun, çocuklarımız bir yıl bu sınıfta yabancı dil öğrenimi görsün” oluyor. Bakanlık, bu konuda çok katı değil. Ancak, hazırlık sınıfının kaldırılması kararı ile yeni karar çelişiyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, hazırlık sınıfını kaldırdı ama bu okullarda hazırlık sınıfından sonra 3 yıl olan öğrenim süresini 4 yıla çıkardı. Öğrenci, yabancı dil öğrenimini yalnız bir sınıfta değil, 4 yıl içinde öğrenmesi öngörüldü. Şimdi, velilerden, öğrencilerden gelen yoğun istek üzerine, koşulları uygun Anadolu Liselerinde yeniden hazırlık sınıfı açılmasına onay veriliyor, öğrenim süresi de hazırlık sınıfıyla birlikte 5 yıla çıkarılıyor.

“HAZIRLIK SINIFI”NIN İSTEKLİSİ ÇOK

Öğrencilerin, hazırlık sınıfında okumadan, diğer sınıflarda yabancı dil dersi almasını yeterli bulmayan veliler, "çocuğum yabancı dil öğrenemeyecek" kuşkusuna kapıldı. Bazı özel okullar ve tanınmış bazı Anadolu liselerinin "hazırlık sınıfı"ndan vazgeçmek istememesi üzerine, Milli Eğitim Bakanlığı geçen yıl 6 Anadolu Lisesinde hazırlık sınıfının yeniden okutulmasını kararlaştırmıştı.

BAŞVURAN BAŞVURANA

Anadolu liselerinin hazırlık sınıfının kaldırılması, tanınan bazı liselerde ise bu uygulamaya yeniden geçilmesi, hemen tüm illerde "Anadolu lisesine hazırlık sınıfı konulsun" çabasını başlattı. Çabalarından sonuç alabilmek için okul yöneticileri, veliler araya siyasetçileri de koyup, kendi okullarına "hazırlık sınıfı" açılmasını istiyor.

İstanbul Galatasaray, İstanbul lisesi, Kabataş Lisesi, Vefa Lisesi, Cağaloğulu Lisesi, Kadıköy Anadolu liselerinde öğrenim süresinin hazırlık sınıfıyla birlikte 5 yıla çıkarıldığını hatırlatan yetkililer, şimdi de çok sayıda okuldan, öğrenim süresinin uzatılmasına ilişkin başvurular ulaştığını söylediler.

KRİTERLERE UYAN OKULLAR SEÇİLECEK

İstanbul'daki Anadolu liseleri başta olmak üzere Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'den Balıkesir Anadolu Liseseni kadar 100'e yakın okulun "hazırlık sınıflı Anadolu Lisesi olmak" için çalıştığını kaydeden yetkililer, "Bu okullar arasından seçme yapılacağını" söylediler.

Bunun için bazı kriterler geliştirilmeye başlandı. Gerekli koşulları yerine getirecek Anadolu liselerinde hazırlık sınıfı açılacak, öğrenim süresi de 5 yıla çıkarılacak. Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırlık sınıfı açacak Anadolu Liselerini yakında belirlemek için çalışma yaptığı ve bunların Anadolu Liseleri Giriş Sınavı kılavuzuna yetiştirilmesi ve bu okulların isimlerinin listede yer alması için çaba gösteriliyor.

Anadolu liselerinde, "hazırlık sınıfı olan" ve "hazırlık sınıfı olmayan" diye okulların ikiye ayrılacak. Öğrenci de buna göre tercihini yapacak. "Hazırlık sınıflı" Anadolu liseleri diğerlerine göre daha saygın okullar olacak gibi gözüküyor.

DERS KİTAPLARI YÖNETMELİĞİNDE NE DEĞİŞTİ?

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, “Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği”nde, Danıştay 8. Dairesinin 6 Şubat 2007 tarihinde verdiği kararı dikkate alarak yeni düzenleme yaptı. Okullarda okutulacak ders kitaplarının incelenmesi görevi, Bakanlığın ilgili birimlerine devredilmişti. Yeni Yönetmelikte, Mahkemenin aldığı karar doğrultusunda titiz bir ekip çalışmasıyla yasal açıdan gerekli ve zorunlu olan tüm düzenlemeler hassasiyetle yapıldı. Milli Eğitim Bakanlığı, bazı değişiklikleri yapmadan önce hukuki yönden sorun çıkarıp çıkarmayacağı konusunda gerekli özeni gösterse de, yönetmelik ve genelgeleri mahkemelere taşınmasa…

Milli Eğitim Bakanlığı’nda, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof.Dr. İrfan Erdoğan’la karşılaştık. Yeni yönetmelikle neler getirildiğini Erdoğan’dan dinliyoruz:

FIRSAT EŞİTLİĞİ: Önceki yönetmelikte Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığına, hazırladığı kitapların incelenmesi için sadece belli şartları taşıyan yayınevleri başvurabiliyordu. Yeni yönetmelikte bu durum değiştirilmiş, nitelikli kitap yazma iddiasında olan herkese fırsat eşitliği sağlandı. Bununla, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının, öğrencilerimize ulaşacak kitapları daha fazla taslak eser arasından, en nitelikli olanları seçebilmesi amaçlandı.

KEYFİ İTİRAZLARA SON: Kitap inceleme sürecinde özellikle itirazlar konusunda zaman zaman bazı keyfî uygulamalarla karşılaşılıyor. Alan uzmanları tarafından titiz bir şekilde incelenen ve düşük puanlar alarak reddedilen taslak eserlere, başvuru sahipleri itiraz ediyor ve bunların yeniden incelenmesini istiyor. Htta aynı taslak eserle ilgili birden fazla itiraz edebiliyor. Bu da Başkanlığımızda kayda değer oranda ekstra iş yükü yaratıyor. Yeni yönetmelikte, itiraz konusu disipline edilmiş, buna bazı standartlar getirildi. Yönetmelikte yapılan değişiklikle başvuru sahibi, taslak eserin değerlendirilmesine gerekçeli raporla ancak bir defa itiraz için müracaatta bulunabilecek. Ayrıca incelenmesine itiraz ettiği baskıya hazır nüshanın yeniden incelenmesi için gerekli ücreti de Kurumumuza yatıracak. Bu düzenlemeyle hem devletin çıkarları hem de Kurumumuzda çalışan alan uzmanlarının emekleri korunmuş olacak.

ANAYASAL DEĞERLERE BAĞLILIK ESASI

Yeni yönetmelikte, baskıya hazır nüshaların incelenmesinde anayasal değerlere bağlılık olgusunun da altı çizildu. İnceleme işini anayasal ilkeler, laik demokratik değerler ekseninde yapmayan sorumlular için müeyyideler öngörüldü.

TİTİZ İNCELEME: Her yıl Tebliğler Dergisinin yayımından önceki son günlerde kitap inceleme ve değerlendirme sürecinde büyük bir karmaşa ve yoğunluk yaşanıyordu. Bir sonraki yılda okutulacak eserlerin görüşüleceği son Kurul toplantısından hemen önceki günlerde yaşanan bu yoğunluğu, haksız rekabeti ve yığılmayı önlemek, alelacele niteliksiz eser çıkmasını engellemek ve inceleme komisyonları üzerindeki iş baskısının önüne geçmek amacıyla da Yönetmelikte düzenleme yapıldı.

ÜYELERE SORUMLULUK: Kitapların incelenmesinde tüm sorumluluk alan uzmanlarından oluşan komisyonlara aitti. Yeni Yönetmelikte hakkaniyete dayanan, daha adil ve süreçteki sorumluluğu ilgili herkese yayan bir düzenleme yapıldı. Önceki Yönetmelikte kurul üyelerinin, baskıya hazır nüshaların kitap olup olmamasında, kabul ya da reddedilmesinde çok etkili olmalarına rağmen, süreçle ilgili olarak inceleme ve değerlendirme komisyonlarının sorumlu oldukları belirtilmekteydi. Yeni Yönetmelikte “Kurul üyeleri baskıya hazır nüsha ile ilgili tespit ve görüşlerini açık bir biçimde belirtir” ifadesiyle inceleme süreciyle ilgili olarak Kurul Üyeleri de sorumluluğa dahil edildi.

Yârin yanağından gayrı her şey ortaktır...

Image

Aslan Cinsiyet:Bayan Kaplan ÇevrimdışıPamuk Prenses kişisel galerisiKullanıcı bilgilerini gösterKişisel mesaj gönderKullanıcının web sitesini ziyaret et

MarTı
Alışmaya Çalışan
Alışmaya Çalışan

turkey.gif
İletiTarih: Sal 06 Mar, 2007 20:19  İleti konusu:  (Başlık yok) Alıntıyla Cevap GönderSayfa SonuBaşa dön

İyice allak bullak ettiler sistemi.

Terazi Cinsiyet:Bayan Yılan ÇevrimdışıMarTı kişisel galerisiKullanıcı bilgilerini gösterKişisel mesaj gönder
YağmuR...
Bayan Ukela
Bayan Ukela

turkey.gif
İletiTarih: Çar 07 Mar, 2007 22:23  İleti konusu:  (Başlık yok) Alıntıyla Cevap GönderSayfa SonuBaşa dön

İyi olmuş bence, öğrencilerin çoğu İngilizce öğrenmek istemiyor, sevmiyor.Hazırlık bu açıdan önemli ve bir anda gelip 10 saatlik İngilizce dersini görünce afallıyorlar, yetmezmiş gibi diğer sayısal/sözel dersler ekleniyor. Ne yapacaklarını şaşırıyorlar, kendim çektiğim için biliyorum.

Ama şu olabilirdi, süper lise formatında; 5 yıl fazla. 1 yıl hazırlık, 3 yıl lise. 5 yılda bıkar çocuklar. Bu yüzden yırttığım için mutluyum. Bir de şu ek puanlar kalksa, daha iyi olacak. ;p (Çok şey mi istiyorum?!)

Söz uçar; yazı kalır. . .

Boğa Cinsiyet:Bayan Keçi ÇevrimdışıYağmuR... kişisel galerisiKullanıcı bilgilerini gösterKişisel mesaj gönder
Pamuk Prenses
Eğitimci
Eğitimci

turkey.gif
İletiTarih: Çar 07 Mar, 2007 22:48  İleti konusu:  (Başlık yok) Alıntıyla Cevap GönderSayfa SonuBaşa dön

Hazırlık sınıfı okumuş ve bunun meyvesini hâlâ yemeye devam eden biri olsam da hazırlık sınıfı yalnızca "dil bölümü"nü isteyenler için "gerekli"...

Şimdi, Pakize ya da Gizem ister miydi böyle birşeyi mesela? Hayır. Ama sen isterdin ve çok da güzel olurdu, şimdikinden daha pratik olabilirdin. Ama herkesin istediği bu değil. Gereksinimi olana / isteyene bu uygulama getirilmeli...

Dili seven, öğrenmek isteyen ve bunun için "bir yılını feda edebilen" ( ki bazıları bunu bir kayıp olarak görür ve kendine göre de haklı nedenleri vardır.) öğrencilerin seçimine bırakılsa, bunu sağlıklı yürütecek bir sistem olsa daha şık olurdu..

Image

Aslan Cinsiyet:Bayan Kaplan ÇevrimdışıPamuk Prenses kişisel galerisiKullanıcı bilgilerini gösterKişisel mesaj gönderKullanıcının web sitesini ziyaret et
YağmuR...
Bayan Ukela
Bayan Ukela

turkey.gif
İletiTarih: Çar 07 Mar, 2007 22:54  İleti konusu:  (Başlık yok) Alıntıyla Cevap GönderSayfa SonuBaşa dön

Onlar neden İngilizce'yi sevmiyorlardı, biliyor musun? Diğer derslerin ağırlıkları da vardı, isteseler de yönelemezlerdi. Hazırlık sınıfını kötü atlatmış birinin bile İngilizcesi, birçoklarına göre iyi, ve bir sürü örnek de var çevrede; biliyorsun.

Sadece dil bölümü isteyenler için gerekli falan da değil, kendine bak önce, kaç sene önce gördüğün İngilizce'nin faydasını görebiliyorsun.Senin gibi de bir sürü örnek var.Beni şaşırttı senin bu lafı etmen ayrıca.

Boğa Cinsiyet:Bayan Keçi ÇevrimdışıYağmuR... kişisel galerisiKullanıcı bilgilerini gösterKişisel mesaj gönder
Pamuk Prenses
Eğitimci
Eğitimci

turkey.gif
İletiTarih: Çar 07 Mar, 2007 23:01  İleti konusu:  (Başlık yok) Alıntıyla Cevap GönderSayfa SonuBaşa dön

Yalnız şunu unuttun, ben zaten dili seviyordum; dediğim de bu zaten.

Dili seven ve "Bir yılım boşa gidiyor!" düşüncesinden uzak, bunu yapmaktan zevk duyacak olan öğrenciler ve dilde birşeyler yapmayı düşünenler için hazırlık sınıfı olmalı.

Diğerlerine bu işkencedir, ben de 6 yıl önceki 5 hazırlık sınıfında da karşılaştığım isteksiz suratları gözümün önüne getirerek söylüyorum bunu...

Image

Şükrü
Gezgin
Gezgin

turkey.gif
İletiTarih: Çar 07 Mar, 2007 23:02  İleti konusu:  (Başlık yok) Alıntıyla Cevap GönderSayfa SonuBaşa dön

Sistemi tartışmak bu konuda polemiklere girmek bertaraf olsun,eğer kendini tarihini kimliğinizi özünü İngiliz tarihine çeviren yamaklar böyle artacaksa,bu hacivatlar gedikli, müzmin muhalifliklerini aynı konuya idame etmeye devam edeceklerse yabancı dil öğrenmenin ne ehemmiyeti var?

İnsanları soylu yapan kalpleridir

En son Şükrü tarafından Çar 07 Mar, 2007 23:03 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi.
Koç Cinsiyet:Bay Kedi ÇevrimdışıŞükrü kişisel galerisiKullanıcı bilgilerini gösterKişisel mesaj gönderMSNM
YağmuR...
Bayan Ukela
Bayan Ukela

turkey.gif
İletiTarih: Çar 07 Mar, 2007 23:03  İleti konusu:  (Başlık yok) Alıntıyla Cevap GönderSayfa SonuBaşa dön

Onlar eninde sonunda -eğer iyi bir eğitim almak istiyorlarsa- dil eğitimi alacaklar. Bir yılın boşa gittiği falan da yok. Hazırlık okuyup da boş olan biri görmedim ben, diyelim ki liseyi atlattılar, üniversitede ne yapacaklar?

YağmuR...
Bayan Ukela
Bayan Ukela

turkey.gif
İletiTarih: Çar 07 Mar, 2007 23:07  İleti konusu:  (Başlık yok) Alıntıyla Cevap GönderSayfa SonuBaşa dön

İngiliz tarihine çevirdikleri falan da yok. Ben hazırlıkta böyle birşey yaşandığına şahit olmadım. Sadece grammer ve telaffuz öğreniyorlar, kimsenin İngiliz sempatizanlığı yok. Bunu öğrenmenin ne sakıncası olabilir? Bu kadar abartmanın alemi yok.

Pamuk Prenses
Eğitimci
Eğitimci

turkey.gif
İletiTarih: Çar 07 Mar, 2007 23:10  İleti konusu:  (Başlık yok) Alıntıyla Cevap GönderSayfa SonuBaşa dön

Özel üniversitelerde görülen sempatizanlık olayları, tüm hazırlık sınıflarına mal edilmemelidir bence de.
O zaman benim de şimdi Türkçe öğretmenliğinde düzgün Türkçe kullanımını savunmak yerine, İngilizce bildiğimi cümlelerim arasına sıkıştıran, İngiliz Edebiyatının sıkı hayranı olan biri falan olurdum.

Bir yıl boyunca ya da diğer yıllarda ders programına yoğun olarak serpiştirilen hiçbir yabancı dil dersinde bu tür bir tecrübemiz olmadı.

Image

YağmuR...
Bayan Ukela
Bayan Ukela

turkey.gif
İletiTarih: Çar 07 Mar, 2007 23:15  İleti konusu:  (Başlık yok) Alıntıyla Cevap GönderSayfa SonuBaşa dön

Benim kızdığım da bu, özentiliğine, İngilizce okumak için, özel üniversitedeki insanlarla, gerçekten öğrenmek isteyip adam gibi öğrenenlerin kıyaslanması, onlar yüzünden bu tür laflara maruz kalmak.

Bir kere şunu kavramak lazım: Her İngilizce öğrenen/okuyan İngiliz sempatizanı değil...

Şükrü
Gezgin
Gezgin

turkey.gif
İletiTarih: Çar 07 Mar, 2007 23:17  İleti konusu:  (Başlık yok) Alıntıyla Cevap GönderSayfa SonuBaşa dön

Yağmur... demiş ki:

İngiliz tarihine çevirdikleri falan da yok. Ben hazırlıkta böyle birşey yaşandığına şahit olmadım. Sadece grammer ve telaffuz öğreniyorlar, kimsenin İngiliz sempatizanlığı yok. Bunu öğrenmenin ne sakıncası olabilir? Bu kadar abartmanın alemi yok.

Binlerce defa söyledim..Benim için bireylerin önemi yok.Sözüm sana veya diğer yabancı dilleri öğrenen öğrencilere de değil..Bana satılık üniversitelerin listesini çıkartma şimdi.Bu işlerin içinde olan biri ortadaki korkunç tabloyu bilir...Ben Anadolu Liselerinde verilen eğitimden oradaki öğrencilerden söz etmiyorum...Benim için orda verilen eğitimin irdelenmesi gereken bir tarafı yok....Kimsenin İngiliz sempatizanlığı yok demek zaten körlüktür.Madem yok benim yaşadıklarım,içinde bulunduğum vahim durum nedir? Yine söylüyorum,ben senin bölümün konusunda tartışma yaratma amacı gütmüyorum,hatta aklımdan bile geçmedi..Benim söylediklerim tamamen siyasidir senle veya sizin bölümünüzü paylaşan öğrencilerle alakası yok

Koç Cinsiyet:Bay Kedi ÇevrimdışıŞükrü kişisel galerisiKullanıcı bilgilerini gösterKişisel mesaj gönderMSNM
YağmuR...
Bayan Ukela
Bayan Ukela

turkey.gif
İletiTarih: Çar 07 Mar, 2007 23:22  İleti konusu:  (Başlık yok) Alıntıyla Cevap GönderSayfa SonuBaşa dön

Zaten üniversiteden bahsettiğimiz falan yok, Anadolu Liselerinden bahsediyoruz. Konuyu o tarafa çeken sensin...

Ben kendi bölümüm ve çevremdekiler adına konuştum, onların da İngiliz sempatizanlığı yok.Kimse derken onları kastettim, merak etme hangi üniversitelerin ne mal olduğunu biliyorum.Benim de onları savunduğum yok ki konu onlar değildi zaten.

Şükrü
Gezgin
Gezgin

turkey.gif
İletiTarih: Çar 07 Mar, 2007 23:29  İleti konusu:  (Başlık yok) Alıntıyla Cevap GönderSayfa SonuBaşa dön

O halde benim söylediklerimi kendi üzerine alınmış gibi muhalif olmanın anlamı yok....Çünkü ben ilk cümlemden zaten konuyu bertaraf edip,bu konuyla ilgili başka bir şey söylemek istediğimi belirttim..Fikirlerin özgürce söylenmesinden,şeffaflıktan yanaysak elbette ki siyasi fikirlere de saygılı olacağız....Benim için Anadolu Lisesi tartışma konusu olmak zorunda değil,aynı konu üzerinden düşüncelerimi belirtmek zorunda değilim..O konu hakkında yorum yapmak isteyenler fikirlerini söylemekte özgürler..Ben toplumcu insanım,umumi menfaat için her konuya değinmek zorunda hissederim kendimi.Daha dürüst olmak gerekirse,kendimiz dil bölümünde okuyorsak bu konuda getirdiğim farklı bir eleştiriye alınmamak gerekir...Benim lisede dil bölümü okuyan bir sürü arkadaşım oldu,hiçbirini de bu yüzden eleştirmedim...Derdimin yabancı dil öğrenenler olmadığı besbelli..Konu ne olursa olsun,herhangi bir şeyi kötü emellere alet eden insanlardan elbette ki söz edeceğiz..Elbette ki içimizdeki satılıklara toplumsal mesaj vereceğiz..Kimin ne demek istediğini neyi anlattığını idrak edip söylediklerine karşı çıkmak daha makul bir çözüm olacaktır

YağmuR...
Bayan Ukela
Bayan Ukela

turkey.gif
İletiTarih: Çar 07 Mar, 2007 23:35  İleti konusu:  (Başlık yok) Alıntıyla Cevap GönderSayfa SonuBaşa dön

Tabii, ben burda elma armuttan bahsetsem kime ne, dil bölümünü savunsam kime ne, ne fark eder ki?O zaman bu kadar foruma ne gerek var, bir başlık altına her şeyi tartışalım. :>

Benim fikirlere saygısızlığım yok, sen nasıl konuyu bertaraf ediyorsan (!) ben de kalkar; istediğim şeyi savunurum.

Boğa Cinsiyet:Bayan Keçi Çevrimdışı