• Portal •  •Araştır(YENİ)  •  •Radyo  •  •Sohbet  • Pano Kılavuzu •  Albüm  •  Arama  •  Site Yönetimi  •  Üye Listesi  •  İstatistik  •  Seçenekler Gruplar
Hesap Aç  •  Hesabınız  •  Kişisel İletiler  •  Oturum Aç
Takvim 

Google

Sonraki başlık »
« Önceki başlık

Yeni Başlık GönderCevap Gönder « Önceki başlıkArkadaşına Haber VerBu konuya bakan kullanıcıları listeleDosya olarak kaydetPrintable versionKişisel İletilerSonraki başlık »
Yazar İleti
Crossbourne
Adalı
Adalı

turkey.gif
İletiTarih: Pzr 10 Eyl, 2006 23:48  İleti konusu:  Mükemmellik Alıntıyla Cevap GönderSayfa SonuBaşa dön

Çocukluğumdan hatırladığım şeylerden biri de insanların mükemmel olamayacağı ve mutlaka hata yapacağıydı.
Peki mükemmellik nedir? Sizce mükemmel bir şeyin varlığı mümkün müdür?
Mükemmelik sizce göreceli bir kavram mı?
İki insan düşünelim. Bu iki insan da birbirinin yaşamına tamamiyle tanıklık ediyor. İnsanlardan biri diğerini mükemmel buluyor. Diğerinin yaptıklarının hepsini ahlaki değelerine uygun olduğunu görüyor. O adam tarafından mükemmel bulunan adam, mükemmel midir?
Eğer değilse bir şeyin mükemmelliği herkes tarafından kabul edilebilmesi mümkün müdür?
Bir insanın çıkıp Allah'ın insanlara hak ettiklerinden fazla ceza verdiğini söylüyor ve Allah'ın mükemmel olmadığını söylüyor diyelim.
İnanan insanların gözünde bunun Allah'ın mükemmel olduğu gerçeğini değiştirmeyeceğine eminim. Peki mükemmel bir şeyin, herkes tarafından mükemmel kabul edilmesi gerekiyor mu sizce?

Mükemmel deyince nasıl bir şey geliyor aklınıza? Boyutlarla ifade edilebilen yani sonsuz olmayan bir şey mükemmel olabilir mi sizce? Sonsuzluk, mükemmel olmanın gerektirdiği bir şart mı?
Mükemmel bir şeyin canlı olması gerekir mi? Bir elbise mükemmel olabilir mi mesela? Veya bir sanat eseri mükemmel olabilir mi?
Mükemmellik için kusursuzluk yeterli midir yoksa boyutsuzluk da mı gerekir?
Örneğin evren mükemmel midir?

Descartes'in bir yorumuyla toparlamak istiyorum. Konuyla ilgili okuduğum yazıyı ana hatlarıyla vereceğim, okuyalı uzun zaman oldu atladığım yerler olabilir.
Descartes'e göre dünya üzerinde her şey kusurluyken, kusursuzluk kavramını düşünmemizin tek sebebi Allah'ın varlığıdır. Descartes bunu Allah'ın varlığını ispatlamak için kullanır. Hayal ettiklerimizin bu dünyadan olduğunu söyler ve kusurlu insanın kusurlu algılayışıyla kusursuzluğa ulaşamayacağını söyler. Bu düşüncenin kusursuz bir varlık olan Allah tarafından verildiğini söyler.

bu iş zor, çok zor yonca
çünkü bizler istemeyince
en çok bağıran en doğru sayılır
insanlar işitmeyince

bu iş zor, çok zor yonca
çünkü sevmeyi bilmeyince
bahar gelir, fark edilmez olur
insanlar görmeyince

bu iş zor yonca
çünkü insanlar yıllar boyunca
hiç soru sormadan durur...

i hear you're feeling down, well i can ease your pain, get you on your feet again

Koç Cinsiyet:Bay Ejderha ÇevrimdışıCrossbourne kişisel galerisiKullanıcı bilgilerini gösterKişisel mesaj gönder

La Señora Verde
Uzman
Uzman

spain.gif
İletiTarih: Pts 11 Eyl, 2006 11:17  İleti konusu:  (Başlık yok) Alıntıyla Cevap GönderSayfa SonuBaşa dön

Mükemmellik benim için her şeyin kusursuz, hatasız ve tam olmasıdır...
İnsanlaar söz konusu olduğunda görecelicir bence..

Senin verdiğin örnekle yola çıkarsak; mesela A kişisi B kişisini mükemmel buluyor... Ama bu benim B kişisini mükemmel bulacağım anlamına gelmez... Belki B kişisi, A kişisinin mükemmellik kriterlerine uyabilir ama benim kriterlerime uymuyorsa mükemmel değildir...

Cansız varlıklara gelinirse.. Mesela bir makina... Hiç bir makina ½100 verimle çalışamaz.. Bu da onlarında mükemmel olmadığını açıklar...

Descartes'in yorumunu birleştirerek herkesin bir şeyin mükemmel olduğu konusunda birleşmesibiraz zor çünkü kusursuz düşünebilen varlıklar değiliz o yüzden hepimizin aynı görüşte ve kriterde buluşması biraz zor... Küçük bir ihtimal olabilir belki...

...al retkes...

~~~~~~~~~~~~~~

Yönetimdekiler de Sonuçta İnsan.. Yormayın Bizi... Bakın Azıcık Şu Kurallara!!!

Koç Cinsiyet:Bayan Kaplan GizliLa Señora Verde kişisel galerisiKullanıcı bilgilerini gösterKişisel mesaj gönderE-Posta gönder
Halide
Adalı
Adalı

turkey.gif
İletiTarih: Pts 11 Eyl, 2006 14:25  İleti konusu:  (Başlık yok) Alıntıyla Cevap GönderSayfa SonuBaşa dön

Mükemmel kavramı bana insan için söz edecek olursak ' insanın dört dörtlük olamayacağı 'sözünü aklıma getiriyor..
İnsan kusurlu ve sınırlandırılmış bir varlık..Biz her şeyi bilemeyiz bilgilerimiz sınırlıdır ve çoğunlukla öznel değerlendirmeler yaparız..İnsan kendi yaşantısına göre kendi hayat görüşüne göre olayları insanları değerlendirir...
örneğin;Benim mükemmel bulduğum hayran olduğum kişi benim ulaşamayacağım noktada kendim olmak istediğim özellikleri onda görüp faaliyetlerini mükemmel bulup onu, bu insan gibisi yok o mükemmel yaradılışta diyebilirim kendimce..ama başkaları onu benim gözümle göremeyebilir o zaman öznellik giriyor işin içine..
Evrendeki her şey mükemmel mi? Bu konudada öznel değerlendirmeler söz konusu..Bir çiftçi düşünelim ürününü yağış bekliyorsa ve o yıl kurak geçerse evrenin mükemmel işlediği konusunu düşünmeyecektir..
Descaetesle ilgili olan düşünceyi okumuştum..Allahın varlığıyla ilgili bir fikir yürütme..
Descartes :'Tanrının varoluşunu ruhumuzda 'sonsuz ve en yetkin varlık' düşüncesinin bulunmasıyla kanıtlamıştır.Sonlu ve eksik bir yaratık olan insan böyle bir düşünceyi, böyle bir tasarımı kendiliğinden yaratamazdı;Bu düşünceyi onun ruhuna olsa olsa sonsuz ve en yetkin varlığını kendisi yerleştirmiş olabilirdi.'
Buradan insanın mükemmel olmayacağı onu yaratanın mükemmel olduğu sonucuna varıyoruz..Mükemmel olan odur..

'Mutluluk kelebek gibidir;
Ne kadar çok kovalarsanız,
sizden o kadar kaçar
Ama dikkatinizi başka şeylere
çevirirseniz
Gelip yavaşça omzunuza konar.

Küresel ısınma bir çevre sorunu değildir

Yaşamak ya da yaşamamaktır.

İkizler Cinsiyet:Bayan Sıçan GizliHalide kişisel galerisiKullanıcı bilgilerini gösterKişisel mesaj gönder
Halide
Adalı
Adalı

turkey.gif
İletiTarih: Çar 14 Şub, 2007 14:42  İleti konusu:  (Başlık yok) Alıntıyla Cevap GönderSayfa SonuBaşa dön

Buraya yazdığım yanıtı bilgisayarıma kaydetmişim geçenlerde gözüme çarptı adadan bir hatıra diye düşündüm..
Mükemmellik kavramını hep sorgularız çok sevdiğimiz insanlara yakıştırırız bazen, insan mükemmel değildir oysa .. bir şeyler düzenli işler fonksiyonlarda ama bunu yaradılışla açıklarız doğada da böyle değil mi ?

'Mutluluk kelebek gibidir;
Ne kadar çok kovalarsanız,
sizden o kadar kaçar
Ama dikkatinizi başka şeylere
çevirirseniz
Gelip yavaşça omzunuza konar.

Küresel ısınma bir çevre sorunu değildir

Yaşamak ya da yaşamamaktır.

İkizler Cinsiyet:Bayan Sıçan GizliHalide kişisel galerisiKullanıcı bilgilerini gösterKişisel mesaj gönder
İletileri göster:      
Yeni Başlık GönderCevap Gönder « Önceki başlıkArkadaşına Haber VerBu konuya bakan kullanıcıları listeleDosya olarak kaydetPrintable versionKişisel İletilerSonraki başlık »

Sonraki başlık »
« Önceki başlık
Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki iletilere cevap veremezsiniz
Bu forumdaki iletilerinizi değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız
Bu foruma eklenti gönderemezsiniz
Bu forumdan eklenti indiremezsiniz

Tüm saatler GMT +2 Saat
phpBB2 Plus Türkçe Çeviri: canver.net

Pano Güvenliği
[ Zaman: 1.0426s ][ Sorgular: 20 (0.0404s) ][ GZIP açık - Debug açık ]
Türkiyenin sayaç servisi
internet kitapçınız kitapyurdu.com'dan binlerce kitaba ulaşabilirsiniz.